Enkapsüle Safran Yaprağı (Petal) Atıklarının Fermente Süt İçeceginde Fonksiyonel Etkilerinin Araştırılması


Budak Ş. (Danışman (Yürütücü Gerçek Kişi Olan Projede)), Buran İ.

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Proje Grubu: Fen ve Mühendislik
  • Başlangıç Tarihi: Şubat 2025
  • Bitiş Tarihi: Ağustos 2026

Özet

Crocus sativus L. (Iridaceae familyası) olarak bilinen safran, biyoaktif kimyasal bileşim yönünden zengin,

antimikrobiyal ve renklendirici özellikleri olan ve geleneksel tıp da kullanılan en pahalı mutfak bitkilerinden biridir.

Safran baharatı üretiminde yalnızca çiçek tepecikleri olan stigma kullanıldığından bitkinin geride kalan kısmı

büyük miktarda (%78) atılmaktadır. Atık olarak değerlendirilen kısım petal olarak bilinen mor renkli çanak

yapraklardır. Safranın çiçek biyokalıntılarının önemli miktarlarda biyolojik olarak aktif bileşikleri içerdiği güncel

çalışmalarda bildirilmektedir. Bu atıklarda bulunan flavonoid, antosiyanin, glikozit ve çeşitli uçucu bileşikler

potansiyel fonksiyonel aktivitelerinden dolayı faydalı etkilere sahiptir.

Ekonomik değeri yüksek olan safran atığı petallerin değerli bileşiklerinin korunması, gıda matrisindeki

oksidasyon ve bozulmanın önlenmesi ve bunların stabilitesinin sağlanması için kapsülleme teknolojilerinin

kullanımının etkili bir yaklaşım olabileceği düşünülmektedir. Safran petalleri atıkların değerlendirilmesi

kapsamında gıda alanındaki güncel çalışmalarda; farklı duvar malzemeleri ile farklı bileşimlerde, farklı yöntemlerle

enkapsül ve probiyotik bakterilerle birlikte koenkapsül elde edilmesinde, probiyotik içeceklerde, yoğurt bünyesine

ilave edilerek ürün zenginleştirmede kullanılmaktadır. Bu çalışmalarda antioksidan ve fenolik bileşen açısından

yenilikçi ve katma değeri yüksek sürdürebilir nitelikte ürün eldesine sahip olunmaktadır. Fermente süt ürünleri,

sağlığı teşvik eden çok çeşitli yeni ürünlerin ve fonksiyonel gıdaların geliştirilmesi için ideal bir matris olarak

değerlendirilmektedir. Bağırsak bakteri flora çeşitliliği ve canlılığını artırma kapasiteleri nedeniyle, fermente süt

ürünlerinin beslenme ve sağlık açısından faydaları giderek artan sayıda tüketicinin ilgisini çekmektedir.

 Bu proje kapsamında ilk olarak safranın yan ürün yapraklarını (petal) etüvde kurutma sonrası sulu petal

ekstraktlarından enkapsüller üretilmesi hedeflenmektedir. İkinci aşamada ise inek sütüne Lactobacillus casei ve

Lactobacillus plantarum ilavesi ile fermantasyonu sonrası farklı oranlarda safran atığı petal enkapsülleri ilave

edilecektir. Elde edilen fermente süt içeceklerinde depolamanın 1.,14. ve 28. günlerinde bazı kimyasal özellikleri

(toplam kurumadde, yağ içeriği, protein miktarı, pH değeri, titrasyon asitliği, su tutma kapasitesi) antioksidan ve

toplam fenolik madde özellikleri belirlenecektir. Aynı zamanda fermente süt örneklerinin depolama süresince

mikrobiyolojik (Toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı (TAMB), Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum ve

maya-küf sayısı), ve reolojik özellikleri, ile in vitro gastrointestinal sindirim (GIS) uygulaması, örneklerinin yüzey

morfolojisi (SEM), şişme davranışı, renk ve duyusal özellikleri araştırılacaktır. Bu proje önerisinde, fermente süt

içeceğinin safran çiçeği petalleri ile zenginleştirilmesi insan sağlığının iyileştirilmesi için uygun bir yaklaşım olacağı

düşünülmektedir. Atıkların değerlendirilmesi kapsamında çalışmanın biyoaktif bileşen enkapsülasyonu ile gerek

fonksiyonel gerek biyoerişebilir bir etki sağlanacağına inanılmaktadır. Bu yönü ile hem atık değerlendirme hem

de fonksiyonel bir süt içeceği üretilmesi sağlanmış olacaktır. Uzan vadede gıda endüstrisinde farklı ürün ve

proseslerde kullanım potansiyelinin de olabileceği düşünülmektedir.