Bu araştırma Türkiye’de “toplumsal cinsiyet ideolojisi” karşıtlığının söylemsel oluşumunda sosyal medyanın nasıl araçsallaştırıldığını araştırmayı hedeflemektedir. Özellikle Twitter’da spesifik bir kampanya olarak süresiz nafaka uygulamasına karşı eleştirilerin ve taleplerin üretilmesi ve yaygınlaştırılması için sosyal medyanın nasıl kullanıldığı incelenecektir. Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı amaçlayan çeşitli yasal reformlar ve projelerin hayata geçirilmesi ile birlikte “toplumsal cinsiyet karşıtı” hareketlerin ortaya çıktığından söz edilebilir. Yoksulluk nafakası uygulaması gibi başat rol oynayan konuların yanı sıra, kürtaj hakkı, kadına yönelik şiddete karşı koruyucu tedbirler ve bu hususa ilişki 6284 sayılı kanun ya da İstanbul Sözleşmesi gibi hukuki düzenlemeler de tartışmaya açılmaktadır. Bu hareketlerin Türkiye’deki örgütlenmesi, topluluk aidiyetlerinin üretilmesi ve güçlendirilmesi, seslerinin yaygınlaştırılmasında sosyal medya kullanımı merkezi bir rol oynar. Özellikle Twitter gibi kamusal tartışmalara yön veren bir etkinliğe ulaşan iletişim mecraları bu hareketlerin gelişiminde kurucudur.
Buradan hareketle, Twitter’da süresiz nafaka uygulamasına karşı kampanyaların örgütlenmesi amacıyla açılan iki hesabın nasıl bir “(mağdur) erkek” ve “(tehdit altındaki) aile yaşamı” imgesi yarattığı, Twitter kullanıcılarının bu kampanyalarla nasıl bir etkileşime girdiği ve söz konusu kampanyaların geleneksel medyada nasıl tercüme edildiği sorunsallaştırılmaktadır.
Araştırmanın Türkiye’deki toplumsal cinsiyet karşıtı hareketlere ilişkin genişlemekte olan literatüre önemli katkılar sağlaması beklenmektedir. Konuya ilişkin ilgili literatür iki eksende özetlenebilir. Birincisi “toplumsal cinsiyet karşıtlığı”nın süreç içerisindeki gelişimini anlamayı hedefleyen makro perspektifli bir anlayışa yaslanır. Ancak bu açıdan öznelliklerin kuruluşunda gündelik yaşamın ve etkileşimlerin nasıl bir rol oynadığını anlamak olanaklı değildir. İkincisi ise, çoğunlukla sosyal medya söylemlerine odaklanan çalışmalardır. Ancak bu çalışmalar da spesifik olaylar bağlamında toplumsal cinsiyet karşıtı söylemlerini çözümlerler. Bu açıdan öznelliklerin nasıl istikrar kazandığını anlamak oldukça güçtür. Önerilen araştırma sosyal medyada toplumsal cinsiyet karşıtı öznelliklerin kuruluşu ve icrasını kampanya hesaplarının kurulduğu 2018 yılından günümüze inceleyerek kimlik inşasının süreğen karakterini ortaya koyabilecektir.
Araştırmanın başlıca analiz birimi Twitter’da yürütülen süresiz nafaka uygulamasına karşı kampanya hesaplarının paylaşımları, kullanıcıların bu hesaplarla etkileşimleri (paylaşımlar, beğeniler, vs.) ve yazılı basında ilgili kampanya platformlarının temsilleridir. Twitter verilerinin çekilebilmesi için açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yazılım olan Mecodify kullanılmıştır. Süresiz nafaka uygulamasına karşı yürütülen kampanyaların medyada nasıl görünürleştiğini çözümleyebilmek amacıyla yazılı basında yer alan haberler incelenecektir. Söylem analizinin yöntemsel çerçevesini operasyonel hale getirmek için tematik analiz tekniği benimsenmektedir.