Konar N. (Yürütücü), Altınay C. , Palabıyık İ., Toker Ö., Atalar İ., Görgülü A.
Projenin amacı; kakao çekirdek, nib ve liköründe yenilikçi bir yöntem olarak soğuk plazma destekli kavurma alternatifi geliştirilmesi sonucunda bu ürünlerde karakteristik aroma bileşenlerinin ve polifenol kayıplarının azaltılarak, istenmeyen uçucu organik asitlerin etkin olarak matriksten uzaklaştırılarak, son ürün hedef nem oranına (2.00 g/100 g) daha kısa sürede (max. 15 dk) ve düşük sıcaklıkta (max. 120C) ulaşacak çevre dostu yenilikçi bir proses geliştirilmesidir. Proje önerisinin konusu; kakao ürünleri (çekirdek, nib ve likör) için soğuk plazma destekli yenilikçi bir kavurma alternatifi yöntem geliştirerek düşük ısıl maruziyet ve kısa süreli proses uygulamasıyla biyoaktif bileşen (polifenol ve metilksantinler) kompozisyonunda minimal kayıplarla karakteristik uçucu ve uçucu olmayan aromatik bileşen konsantrasyon ve profiline sahip ürünlerin elde edilmesine olanak sağlayan yenilikçi ve yeşil bir yöntem geliştirilmesidir. Proje kapsamında ısıl-olmayan, yeşil dönüşüme uygun, mevcut yöntemlere göre daha düşük karbon ayak izine sahip, daha hızlı ve endüstriye uygulanabilir bir yöntem geliştirilmesinin yanı sıra düşük ekonomik değere sahip kakaolardan (bulk-cocoa) yüksek aromatik özellikleri ile karakterize olan ve yüksek maliyetli kakao çekirdeklerine (fine-cocoa) benzer özelliklere sahip ürün elde edilmesi hedefi de bulunmaktadır.